Δεκάλογος για να μην πετάμε τίποτα!

  • Δεκάλογος για να μην πετάμε τίποτα!

Η αποστολή αυτή της εβδομάδας είναι πολύ απλή, αλλά συνάμα πολύ σημαντική. Ένας δεκάλογος με έξυπνες πρακτικές κατά της σπατάλης σε περιμένει!
Χρειάζονται τρία απλά βήματα: Να τον διαβάσεις, να τον εκτυπώσεις και να τον κρεμάσεις στην πόρτα του ψυγείου σου!
Ο δεκάλογος θα σου υπενθυμίζει καθημερινά τι μπορείς να κάνεις ώστε η σπατάλη φαγητού να γίνει παρελθόν! Θα δεις ότι από την πρώτη κιόλας μέρα θα αρχίσεις να αξιοποιείς καλύτερα τα τρόφιμα και... τα χρήματά σου! Βρες πιο κάτω το αρχείο προς εκτύπωση (pdf).
Και μην ξεχνάς ότι μόλις ολοκληρώσεις την αποστολή μπορείς να βγάλεις φωτογραφία της πράξης σου, να πατήσεις "το έκανα" και να μας τη στείλεις. 

“Oi Επτά Συνεταιριστικές Αρχές”


Οι συνεταιρισμοί καθοδηγούνται από τις “Επτά Συνεταιριστικές Αρχές” όπως έχουν συμφωνηθεί από την Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA):
  • 1) Εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν και δεν εφαρμόζεις καμιά διάκριση για τη συμμετοχή
  • 2) Δημοκρατικός έλεγχος των μελών. Ένα μέλος μία ψήφος σε όλα τα επίπεδα λήψης των αποφάσεων
  • 3) Οικονομική συμμετοχή των μελών. Δεν υπάρχει δωρεάν βόλτα για κανέναν. Δίκαιη συμμετοχή όλων στο κεφάλαιο της επιχείρησης και στα κέρδη. Τα πρόσθετα μερίδια παίρνουν περιορισμένο επιτόκιο.
  • 4) Αυτονομία και ανεξαρτησία. Αυτόνομες οργανώσεις αυτοβοήθειας και εξασφάλιση του δημοκρατικού ελέγχου των μελών, ακόμα κι αν δανείζονται από τα μέλη ή εκτός συνεταιρισμού.
  • 5) Συνεργασία μεταξύ συνεταιριστικών εταιριών. Η ισχύς εν της ενώσει. Μέρος του ταμείου εκπαίδευσης και προώθησης να διατίθεται για τις συνεργασίες των συνεταιρισμών
  • 6) Εκπαίδευση, κατάρτιση, πληροφόρηση. Το κλειδί της επιτυχίας. Εκπαίδευση για τη δημοκρατική διοίκηση και για την ανάπτυξη, ενημέρωση του κοινού και ιδίως των νέων για τα οφέλη του συνεργατισμού.
  • 7) Κοινωνικό ενδιαφέρον. Δουλεύουμε για την βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας ή της κοινότητας, μέσα στην οποία δρούμε.
Αυτές οι αρχές πρέπει να γίνουν κτήμα μας

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Η ΚΟΙΝωνική Συνεταιριστική ΕΠιχείρηση “Ανακυκλώνω στην πηγή” είναι εταιρία, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της. Η λειτουργία της βασίζεται σε δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά κοινωνικούς σκοπούς και συλλογικά οφέλη.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ “Ανακυκλώνω στην πηγή” αποσκοπεί στην συλλογή και ανακύκλωση υλικών από χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και λευκοσίδηρο, στην πρώτη φάση λειτουργίας της. Δραστηριοποιείται στις γειτονιές του Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας και του πρώην Δήμου Ρίου (από οδό Αγίας Σοφίας έως και οικισμό Ψαθοπύργου) και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρο το Δήμο Πατρέων.
Πως συμμετέχουμε;  Με τηλεφώνημα στο 2610991050, η ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση της ΚΟΙΝΣΕΠ anakyklwnw@gmail.com, στέλνοντας: όνομα-τηλέφωνο-διεύθυνση (ταχυδρομική και ηλεκτρονική) 
1.Σαν εθελοντές/ιες: Aφήνουμε τις σακούλες με τα διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά, έξω από το σπίτι-επιχείρηση-γραφείο μας για να τα παραλάβει η ΚΟΙΝΣΕΠ, με βάση το συγκεκριμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα συλλογής.
2.Σαν μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ: Συμμετέχουμε όπως και στη περίπτωση 1, κατέχοντας ένα μερίδιο-μετοχή αξίας 50 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό γινόμαστε μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ, με δικαίωμα συμμετοχής στη Γενική της Συνέλευση, εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Δ.Σ και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την πορεία της και τη διάθεση των κερδών για κοινωνικούς σκοπούς. Διευκρινίζεται ότι, μέλη και εθελοντές θα συμμετέχουν ισότιμα στις Συνελεύσεις Γειτονιάς, όπου θα αποφασίζουν και θα εισηγούνται στην ετήσια Συνέλευση των μελών της ΚΟΙΝΣΕΠ για την διάθεση των κερδών.
Όπως αναφαίρει η εταιρία, η ανακύκλωση στη πηγή είναι ο μόνος οικολογικός και αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Η επιστροφή των κερδών της ΚΟΙΝΣΕΠ για κοινωνικούς σκοπούς με συλλογικές αποφάσεις είναι η σύγχρονη απάντηση των ενεργών πολιτών, έναντι οποιασδήποτε κερδοσκοπίας.

Πώς οι συνεταιρισμοί δείχνουν ανθεκτικότητα στην κρίση - ΜΑΖΙ - enallaktikos.gr (ελληνικά) 2930



Το αδελφό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΚΑΠΑ) των Ιωαννίνων υποστηρίζει και οργανώνει την κατάρτιση των start up όπως και των καταναλωτικών συνεταιρισμών σύμφωνα με τα διεθνή συνεταιριστικά πρότυπα.

Η τεχνογνωσία του Δικτύου ΚΑΠΑ πάνω στα συγκεκριμένα διεθνή πρότυπα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νεοφυών κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, δημιουργώντας διεξόδους από την ανεργία και την μαύρη εργασία. Τα συνεταιριστικά πρότυπα αποτελούν εγγύηση της διαφάνειας και του ελέγχου στον τρόπο λειτουργίας των συνεταιρισμών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την δίκαιη διανομή του πλεονάσματος,   προωθώντας την κάλυψη των κοινωνικών,  πολιτιστικών και οικονομικών αναγκών των μελών και της ευρύτερης κοινωνίας.

Ενημερωθείτε από το πλούσιο υλικό του Δικτύου ΚΑΠΑ: 
   Εισαγωγή στην Κοινωνική και Συνεργατική Οικονομία -  Παραδείγματα και καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο :

Ένα παράδειγμα κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.)


Ένα παράδειγμα κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.)

Του Αθανάσιου Κόκκοτου
Διαχειριστή Περιβάλλοντος-Περιβαλλοντολόγου
Σε προηγούμενο άρθρο μου εδώ ανέφερα τι είναι ακριβώς μια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., σε αυτό το άρθρο θα αναφέρω ένα παράδειγμα για το πως ακριβώς λειτουργεί μια τέτοια επιχείρηση, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η σπουδαία σημασία που έχει για την Ελληνική κοινωνία.
Ίδρυση κοινωνικού φροντιστηρίουfrontisthrio_1a
Έστω λοιπόν ότι κάποια νεαρά άτομα, εκπαιδευτικοί, που δεν βρίσκουν δουλειά σε αυτή την οικονομική συγκυρία και βλέποντας γύρω τους πολλές φτωχές οικογένειες οι οποίες αδυνατούν να πληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα των φροντιστηρίων για τα παιδιά τους, αποφασίζουν να δράσουν. Ανοίγουν λοιπόν ένα κοινωνικό φροντιστήριο για να παράσχουν αυτή την ενισχυτική διδασκαλία στα παιδιά των αδύναμων οικονομικά οικογενειών.
Σύμφωνα με τον νόμο λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 άτομα για να το ιδρύσουν. Αφού βρεθούν αυτά τα 5 άτομα, γράφουν μια επιστολή με την πρόθεσή τους στον δήμαρχο του δήμου που θέλουν να δραστηριοποιηθούν και συνοδευτικά, ένα business plan της επιχείρησης που πρόκειται να ανοίξουν. Η ενημέρωση του δημάρχου γίνεται, διότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα και δραστηριοποιούνται μόνο εντος των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Η ενημέρωση του δημάρχου βοηθάει επίσης και για την μελλοντική στήριξη της επιχείρησης όπως θα δούμε παρακάτω.
Πριν όμως λειτουργήσει μια τέτοια επιχείρηση θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξής της στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων έτσι όπως περιγράφονται εδώ αφού πρώτα τα ιδρυτικά μέλη φτιάξουν ένα καταστατικό λειτουργίας της επιχείρησης για να το καταθέσουν και αυτό στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Η διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας είναι άμεση, τύπου fast-track, χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία.

Σύντομος οδηγός για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις

Σύντομος οδηγός για τις Κοινωνικές  Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις 

(Νόμος 4019/2011 για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα») από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων (ΕΥΚΕΚΟ). Διαβάστε:
Τι είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση;
Πόσες κατηγορίες Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων υπάρχουν;
Γενικά χαρακτηριστικά των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
Οικονομικά κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
Τι είναι το Γενικό Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας;
Χρηματοδοτικά εργαλεία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων
Ποια είναι η διαδικασία σύστασης μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης;
Τι είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση;
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. 
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι η επιχείρηση εκείνη, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.
Επιτυχημένα παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ότι προσφέρουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εργάζονται μαζί και να συστήνουν βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας και προάγουν την ευημερία της κοινωνίας.
Πόσες κατηγορίες Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων υπάρχουν;

Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω

  • Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω

Εικόνες σαν και αυτήν συναντούμε παντού στην Ελλάδα ! Χάρη όμως σε ενεργούς πολίτες κάτι αλλάζει...
   [Εικόνες σαν και αυτήν συναντούμε παντού στην Ελλάδα ! Χάρη όμως σε ενεργούς πολίτες κάτι αλλάζει...]

Με αυτό το σύνθημα, Μειώνω - Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω, 7 έως τώρα  εταιρείες συνεταιριστικές και λαϊκής βάσης ανακυκλώνουν τα απορρίματά τους , καθαρίζοντας το περιβάλλον και αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη , για τους πολίτες και τις κοινωνίες! Ένα πρωτοποριακό οικολογικό εγχείρημα που προσφέρει διεξόδους ...πραγματικής ανάπτυξης στην πιο ζοφερή μεταπολεμική περίοδο στη χώρα μας . Η πατέντα είναι 100% ελληνική και απασχολεί ήδη πολλές περιοχές , αλλά και διεθνείς οργανώσεις και φορείς!
 Όπως θα φαντάζεστε ΔΕΝ απασχολεί την ελληνική πολιτεία ...Της αρκεί το εικονικό ...success story!
 Πρόκειται για :    την Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ, στη Σπάρτη, την Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ,στην Τρίπολη, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Καλλονή - Κελλιά», στην Τήνο, την αστικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ, στη Μύκονο, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. της Πάτρας ,,την υπό ίδρυση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στην Ικαρία (και την υπό ίδρυση ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.  ΑΙΓΙΝΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ)

Οι αρχές της Λακωνικής Μεθόδου Διαχείρισης Απορριμάτων (ονομάστηκε έτσι από τον τόπο πρώτης εφαρμογής και τον εμπνευστή της ) είναι σημαντικό να βρίσκονται στα υπόψιν όλων μας, μιας και προσφέρουν την θεωρητική βάση για την εφαρμογή και ανάπτυξη και σε άλλες περιοχές. Και λόγω των συνθηκών που ζούμε αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πιστέψουμε ξανά πως μπορούμε να κάνουμε πολλά , ενωμένοι !
  
Θεμελιώδεις αρχές της μεθόδου  - Ο ρόλος του πολίτη - Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης